L'Acadèmia > Sala de premsa > Detalls

L'Acadèmia

Sala de premsa

Tornar
Un 39,3 per cent dels catalans té prediabetis i augmenten el risc de desenvolupar la malaltia
Publicada el 28/10/2021

Lleida 28 d’octubre 21. La diabetis mellitus tipus 2 és una de les malalties cròniques més freqüents. A Catalunya afecta un 5,1% de la població major de 18 anys, però potser el més important és que, a aquest percentatge, s’hi ha d’afegir un 3,4% més de persones que no n’han estat diagnosticades, fent que la prevalença d’aquesta malaltia augmenti fins al 8,5%.  A més, el 39.3% de la població catalana té el que s’anomena prediabetis, una situació metabòlica intermèdia entre la normalitat i la diabetis, que augmenta considerablement el risc de desenvolupar la malaltia. Això es deu sobretot a l’alta coprevalença de sobrepès i obesitat a la nostra societat.

 

Aquest i altres temes es tracten  en el XVIè Congrés de  l’Associació Catalana de Diabetis, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que se celebra avui dijous  i demà divendres,  al Palau de Congressos de Lleida, amb la participació de quasi 250 professionals d’arreu de Catalunya, que treballen directament en l’atenció dels pacients diabètics.

 

Una de les taules que s’ha celebrat avui, dijous, està dedicada a dona i diabetis. Aquesta taula ha abordat les característiques de la diabetis tipus 2 en la dona. El Dr. Albert Lecube, president del comitè científic del Congrés, ha explicat que el control metabòlic no és igual en les dones que en els homes. El fet que les dones visquin, al llarg de la vida, situacions que els afecta exclusivament, com el cicle menstrual, la gestació, l’alletament o la menopausa, impacta de manera molt diferent en els nivells de glucosa i poden obligar-les a modificar el maneigñ de la malaltia. Tot i que la prevalença de la malaltia és similar en els dos sexes, el control dels factors de risc (com ara la hipertensió i el colesterol) és pitjor en el sexe femení. Igualment, els experts assenyalen que el nombre de dones que participen en estudis de seguretat cardiovascular, necessaris per a l’autorització de nous fàrmacs, és inferior.

 

Un altre dels temes que s’ha abordat en el Congrés és el de la diabetis tipus 1, que es caracteritza per la incapacitat del pàncrees de fabricar insulina. Aquest tipus de diabetis afecta, generalment, gent més jove, i el tractament, quasi des de l’inici, és amb insulina. En els darrers temps les noves tecnologies han ajudat al tractament i el control de la malaltia: són les “bombes d’insulina” o infusors continus subcutanis d’insulina (ICSI)  i els sensors de glucosa.  Les primeres administren la insulina i, els segons, mesuren de forma continuada la glucèmia a nivell subcutani. D’aquesta manera s’eviten les múltiples punxades al capciró del dit per mesurar la glucèmia capil·lar. Això ha  suposat una gran millora en la qualitat de vida del pacient. El més interessant, segons el Dr. Lecube, són els dispositius que ja existeixen, on la bomba i el sensor es comuniquen i, amb la informació que el sensor trasllada a la bomba, aquesta és capaç de decidir la quantitat d’insulina que el pacient necessita a  cada moment. És l’anomenat pàncrees artificial.

 

Pel que fa als nous  tractaments, el Dr. Lecube ha assenyalat que és evident  que el maneig farmacològic de la diabetis tipus 2 està millorant molt, però en el futur encara ho farà molt més, amb les noves molècules que es començaran a comercialitzar entre el 2022 i el 2023, amb insulines que permetran que els pacients es punxin, un cop per setmana, en lloc de fer-ho cada 12 o 24 hores, com succeeix ara. També hi hauran novetats en fàrmacs que actualment s’administren per via subcutània i passaran a ser aplicats per via oral, amb la disminució de la complexitat del tractament i amb una major acceptació i més  comoditat per al pacient. Altres tractaments tindran la capacitat  de combinar accions diverses perquè actuaran sobre diferents receptors i s’aconseguirà una major major potència hipoglucemiant i una important pèrdua de pes, fonamental en el tractament dels pacients diabètics.

 

Catalunya Ràdio web

La diabetes amenaça al 40% dels catalans

https://www.ccma.cat/catradio/catalunya-al-dia/la-diabetis-amenaca-el-40-dels-catalans/noticia/3126541/

 

Catalunya Ràdio Informatiu

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/catalunya-al-dia-28102021/audio/1113939/

 

Diari Segre

Els avenços en diabetes a debat

https://www.segre.com/noticies/guia/2021/10/28/els_avencos_diabetis_debat_150779_1111.html

 

Diari Segre

La llotja obre el congrés català sobre diabetis

https://www.segre.com/noticies/guia/2021/10/29/la_llotja_obre_congres_catala_sobre_diabetis_150918_1111.html

 

Lleida TV

https://lleidatv.alacarta.cat/noticieslleida