L'Acadèmia > Sala de premsa > Detalls

L'Acadèmia

Sala de premsa

Tornar
La pandèmia no atura la recerca ni els avenços en la lluita contra el càncer a Catalunya
Publicada el 30/09/2021

Girona 30 de setembre 2021. Avui dijous i demà divendres  se celebra a  Santa Coloma de Farners (Girona), el 2n Congrés de la Societat Catalanobalear d’Oncologia (SCBO), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, amb la participació de més de 100 professionals especialistes en el tractament del càncer a Catalunya.

 

A la edició d’enguany es parlarà, entre d’altres temes, dels avenços en càncers molt freqüents, com el càncer de mama, el qual va suposar a Catalunya  5.408 nous diagnòstics l’any 2020; el càncer de pròstata, amb 5.227 nous casos; i, el del pulmó, amb 3.523 casos. El de mama és el més freqüent en dones i el de pròstata en  homes. Val a dir que el diagnòstic de nous casos es va reduir a causa del període de confinament per la COVID. Al Congrés  també es revisaran d’altres tumors on hi ha hagut avenços importants en la supervivència, i que no per menys freqüents són menys importants, com ara el càncer esofagogàstric, el d’ovari,  el de cap i coll, els sarcomes i el melanoma.

 

Entre els tractaments de què es parlarà, segons la Dra. Balaña, presidenta de la Societat Catalanobalear d’Oncologia, hi ha la immunoteràpia, que consisteix en tractaments que activen les capacitats de l’individu per lluitar contra la malaltia. La immunoteràpia ha demostrat que pot ser una possible teràpia de múltiples malalties oncològiques. Actualment es pot utilitzar en el tractament de tumors com el  melanoma, el càncer de pulmó, el càncer renal, el càncer de pell no melanoma, el càncer de còlon (MSI),  el càncer de cap i coll, el càncer de bufeta, alguns càncers de mama  i el càncer de cèrvix.

 

La Dra. Balaña ha afegit que el coneixement de les alteracions moleculars dels tumors ha donat pas a una seva millor classificació, així com a reconèixer el per què i el com es desenvolupen, obrint pas a nous tractaments dirigits a aquestes alteracions que estan modificant el pronòstic d’alguns d’ells. És  el que  s’anomena medicina de precisió.

 

També s’abordaran, en una sessió magistral,  avenços tecnològics com la irradiació amb protons, la qual aconsegueix administrar dosis altes d’irradiació amb una diana més precisa, estalviant efectes indesitjables en els teixits sans. No disposem encara d’aquesta tecnologia a Catalunya i els pacients candidats cal derivar-los a centres externs, sovint fora del país.

 

Tanmateix, als professionals els preocupa de manera important  els càncers que es presenten en adolescents i adults joves, per la gravetat de la malaltia i per com afecta   la vida d’aquestes persones. També valoraran les necessitats particulars de la població gran que pateix càncer.

 

La Dra. Balaña ha destacat que, durant tot aquest temps de pandèmia, la recerca en càncer no s’ha aturat ni tampoc la publicació dels avenços. Els congressos i cursos importants s’han realitzat igualment en format virtual. I això és així  perquè, encara que tard o d’hora superem aquesta situació pandèmica, el càncer continuarà sent un greu problema de salut a la nostra societat.